Bibliografia Divergènci

Bibliografia Divergència

Recursos Bibliogràfics de la comissió de Divergència

Divergència

Comunitat de Petits i Mitjans

de 3 a 10 anys
coberta-la-festa-aniversari

LA FESTA D'ANIVERSARI

Una història divertida y delirant sobre com pot acabar una festa d’aniversari a la sabana.
La petita lleona està de festa. És el seu aniversari i vol celebrar-ho amb les altres cries de la sabana. Però les seves famílies no els deixen anar-hi per por que la família Lleó se les cruspeixi. Fins que una hiena, afamada i molt interessada, les convenç perquè hi vagin... Qui anirà a la festa d’aniversari?
Conte adaptat a la Llengua de Signes Catalana, a través d’un audiovisual amb el conte narrat en LSC. La peculiaritat dels contes Ginjoler és que abracen els infants, lectors/es, tan oients com sords.

Idees Clau: Llengua de signes Catalana, Inclusió, SAACs, diversitat.


Autoria: Susana Peix, Montser Panero i Nuria Díaz (Ilustrador)
Editorial: El Cep i La Nansa, 2023
Col-lecció: Ginjoler.

bolobo

BOLOBO

En Bolobo és un mico que ha nascut amb una diferència a la resta, no té braços. Aquest fet fa que no es pugui moure com tots els seus companys. Però amb el seu enginy i força de voluntat en Bolobo fa veure a tothom del que és capaç i que no s'ha de menysprear a ningú per les seves diferències.

Idees clau: Discapacitat física.


Autoria: Nono Granero
Editorial Milrazones, 2015
A partir de 3 anys.

978841680496

LA MEVA GUIA, EL MEU CAPITÀ

Emoció i bellesa, el profund amor entre un pare i una filla, i la capacitat per veure més enllà de les limitacions visuals són presents en aquest llibre. Perquè viure a la foscor o tenir un camp de visió reduït no tenen per què impedir el desenvolupament d'una vida plena que, com en el cas d'aquests personatges, converteix el trajecte a l'escola en una aventura on la ciutat es transforma en una selva amb criatures salvatges i sons fascinants, o un pas de vianants en el pont sobre un riu cabalós.

Idees clau: Ceguesa, discapacitat visual.


Autoria: Gonzalo Moure
Editorial Kalandraka, 2020
A partir de 6 anys

-pol

BIP I POL, ELS SENYORS DE LES ESTRELLES

Bip i Pol és un conte que pretén visibilitzar i normalitzar la malaltia mental de la bipolaritat, també en infants. En Pol és un nen que vol i pot aconseguir coses extraordinàries amb l’ajuda del seu amic en Bip, però també hi ha vegades que en Bip el porta a uns mons molt més estranys i foscos. Un conte escrit des de la tendresa i la realitat.

Idees clau: Salut mental, trastorn bipolar.


Autoria: Susana Peix
Editorial La Pulga con Gafas, 2016
A partir de 7 anys

198518_261540

LA LAIA I EL MISTERI DE LA CLASSE

Aquest conte parla d’un trastorn molt extens en infants, el TDAH. La Laia és una nena molt viva i sovint li costa concentrar-se, però un dia s’adona que a la classe han robat el menjar del conill, en Boladeneu. Gràcies a les seves habilitats podran descobrir què ha passat amb el menjar. Un llibre per visibilitzar el TDAH en infants.

Idees clau: TDAH.


Autoria: Tracy Pachiam Alloway
Editorial Cruïlla, 2020
A partir de 6 anys

caterina

LA CATERINA, L’ÓS I EN PERE

Un nou protagonista s’afegeix a les aventures de la Caterina i l’ós en els seus viatges pel món. Es tracta d’en Pere, un nen discapacitat que es desplaça amb cadira de rodes. Aquest llibre contribueix a trencar les barreres físiques però també mentals, i a demostrar que el moviment es fa caminant... o rodant

Idees clau: Diversitat funcional.


Autoria: Christiane Pieper
Editorial Kalandraka, 2020
A partir de 4 anys

tea

TEA

Experiència immersiva que ens farà empatitzar amb les persones que tenen TEA (Trastorn d'Espectre Autista). Gràcies a la les ulleres, els petits lectors vivenciaran una doble experiència d'un mateix relat. Coneixeran les principals alteracions que presenten i obtindran claus que facilitin la presència, la participació i l'aprenentatge d'aquests nens en les seves classes, en l'esbarjo, al parc… ja que tots ells poden fer el mateix que els seus companys si compten amb els suports
i ajustos de l'entorn necessaris.

Idees clau: TEA, autisme


Autoria: Alejandra González
Editorial: Pintacoda Ediciones, 2015
A partir de 4 anys

coberta-jo-chloe

JO, CHLOE

Conte infantil sobre salut mental que té com a objectiu ensenyar als més petits -i també als més. grans- com les coses es poden mirar de moltes maneres diferents i que no passa res per fer-ho.
La Chloe és una nena que té un sentiment de tristor arran de la separació dels seus pares. És la nit de Sant Joan i no té clar què sent ni com poder gaudir de la festa en aquest context. En un dels seus somnis li apareixen la Blanca, la Frida, el Bru i el Joel, que s'acabaran convertint en els seus nous amics. Tots ells tenen un caràcter molt diferent al seu -i també entre ells-, però comparteixen un objectiu comú, ajudar-la a acceptar la situació que viu, des del seu punt de vista, però també a través d'altres molt diferents i nous per ella.

Idees clau: salut mental.


Autoria: Noemí Prous Gómez, Josep Santaulària, Tona Casas.
Editorial: Edicions el Cep i la Nansa, 2021
A partir de 7 anys.

Mimi-I-La-Girafa-Blava-Rustica

MIMI I LA GIRAFA BLAVA

La Mimi ha tingut un germanet, és també una girafa, però és de color blau. Això comporta que molts dels amics de la Mimi facin comentaris despectius i fora de lloc, i això l’afecta molt perquè sap que no és com ella. Per sort, té el suport de la família que li permetrà veure la vida d’una altra manera, amb una mirada molt positiva de les diferències.

Idees clau: Diversitat funcional


Autoria: Cecile Visscher
Editorial Salvatella, 2008
A partir de 5 anys

Divergència

Comunitat de grans i més grans

A partir de 10 anys aprox.
nen_finestra

EL NEN RERE LA FINESTRA

El protagonista d’aquesta història és un nen amb autisme, un trastorn que no li permet relacionar-se amb el seu entorn com la resta de persones. Li fa por el que passa al seu voltant, i es crea un món on se sent segur. En Tom és un nen molt introvertit que se sent com si visqués enmig de la selva. Per tal de protegir-se, es construeix una cabana i només hi deixa una finestra oberta al món, a través de la qual anirà vencent les pors que l’afecten.

Idees clau: Autisme, incomunicació


Autoria: Dani Torrent
Editorial Comanegra, 2016
A partir de 10 anys

misteri_illa_negre

ELS MISTERIS D’ILLA NEGRA

Aquesta és una novel·la d’aventures i que també vol sensibilitzar sobre la discapacitat física. La Laura es fa càrrec d’una nena que va amb cadira de rodes, i que estiueja a un hotel del Carib on hi treballa. Envoltada de personatges extravagants i situacions curioses, viuran mil i una aventures plegades.

Idees clau: Discapacitat física.


Autoria: Francesc Gisbert Muñoz
Editorial SM Arrels, 2014
A partir de 10 anys

candid

EN CÀNDID I LA RESTA

Tots som diferents. Amb aquesta premissa se’ns presenta en Càndid, una persona peculiar amb una gran necessitat d’expressar-se davant del món que l’envolta, de ser comprès i acceptat. Poques vegades un text tan aparentment senzill propicia una reflexió tan profunda i necessària en una societat tan complexa com l’actual.

Idees claus: Diferents, diversos, divergents.


Autoria: Fran Pintadera
Editorial Kalandraka, 2018
A partir de 7 anys

mariona_amiga

LA MARIONA TÉ UNA NOVA AMIGA

La Mariona té una nova amiga! Es diu Berta i és una mica especial. De vegades, costa d|entendre quan parla. I tampoc no fa tombarelles ni juga tan bé com els altres. Però és dolça i alegre. La Berta té la síndrome de Down. I la Mariona está molt contenta de tenir-la per amiga.

Idees claus: Síndrome de Down, Trisomia 21


Autoria: Roser Genovert
Editorial Cadí, 2008
A partir de 8 anys

47 trossets

47 TROSSETS

Aquesta història ens descobreix que la Manuelita és especial, és la germana gran de la Pussy, i ella es pensa que tots els i les germanes grans són com la seva, però no és així. Hi ha uns nens que no paren de preguntar i riure’s de la Manuelita, però la Pussy pren consciència de la importància d’acceptar la diversitat i a tothom tal com és.

Idees clau: Síndrome de Down, Trisomia 21


Autoria: Cristina Sáncehz- Andrade
Editorial Edebé, 2015
A partir de 9 anys

El-pais-de-les-Aigues-Tranquil-les-i7n20943969

EL PAÍS DE LES AIGÜES TRANQUIL·LES

La Nàdia és una nena de vuit anys molt curiosa, que té una maduresa més desenvolupada que la resta d’infants de la seva edat. Té més consciència i es pregunta el perquè de les coses. Alhora, però, li afecta molt l’estat emocional dels qui l’envolten i l’estimen, és molt observadora i se sap posar a la pell dels altres, necessita el contacte físic de les abraçades, però se satura fàcilment amb les llums i les olors fortes, els teixits aspres o els sorolls, fet que li provoca una sobreestimulació negativa que aviat aprendrà a gestionar gràcies a una amiga molt especial que la durà a conèixer el seu país de calma i serenor on tots els habitants són altament sensibles i formen part d’una civilització més avançada i feliç.

Idees clau: PAS, Sensibilitat, Divergència


Autoria: Anna Cortis Munné
Editorial Disset 2021
A partir de 8 anys

contar 7 en 7

CONTAR DE 7 EN 7

Willow tiene doce años es superdotada y su gran pasión son las plantas, las enfermedades y el número siete. Sus padres adoptivos son su única familia y sus verdaderos amigos, pero cuando éstos mueren en un accidente se da cuenta de que está sola en un mundo con el que no es capaz de relacionarse.A partir de este momento, la vida de Willow se convierte en un viaje transformador en el que gracias a sus manías y a su extraordinaria sensibilidad, y sobre todo, gracias a los atípicos personajes con los que se encuentra (un incapaz consejero pedagógico, un taxista mexicano y tartamudo, dos hermanos vietnamitas con personalidades antagónicas y una nueva mamá adoptiva presa de un fracaso amoroso), comienza a encontrar su sitio en este imperfecto mundo.

Idees clau: AACC, Altes Capacitats, Neurodivergència


Autoria: Holly Goldberg Sloan
Editorial: Océano Gran Travesía, 2015
A partir de 10 anys

super sords

SUPER SORDA

¡Cambiar de colegio siempre da miedo, y más si llevas un audífono gigante atado al pecho! En su anterior colegio, todos los compañeros de Cece eran sordos, pero en el nuevo ella es la única. Cece está segura de que los niños la rechazarán por su Phonic Ear, el audífono de gran potencia que la ayudará a oír a su profesora. Un día, Cece descubre algo increíble. Con su nuevo audífono no solo oye a la profesora en el aula, sino en todo el edificio, ¡hasta en el cuarto de baño! Es un auténtico superpoder. Así empieza la transformación de Cece en SuperSorda, la que Todo lo Oye. Pero ser una superheroína también es otra manera de sentirse diferente... y sola. ¿Podrá Cece canalizar sus poderes hacia la búsqueda de lo que más desea, una amiga de verdad?

Idees clau: Sordesa.


Autoria: Cece Bell
Editorial: Maeva 2020
A partir de 8 anys

Divergència

Adults

teu nom olga

EL TEU NOM ÉS OLGA

Cartes de l'escriptor a la seva filla amb síndrome de Down. Un text excepcional sobre la condició humana i el respecte a la diferència. Traduït al castellà, anglès, alemany, italià, neerlandès, brasiler, japonès i txec.

Idees clau: Síndrome de Down, Trisomia 21, diversitat, respecte a la diferència.


Autoria: Josep Maria Espinas
Editorial: La Campana, 1986

mallko

MALLKO I PAPÁ

Emocionant declaració d'amor incondicional per un fill i entranyable al·legat en pro de la dignitat i l'acceptació de les persones que no compleixen amb el patró de 'normalitat' establert. Llibre d'altíssima qualitat artística, constitueix, sens dubte, una inspiradora guia per a pares.

Idees clau: Síndrome de Down, Trisomia 21, diversitat, respecte a la diferència.


Autoria: Gusti
Editorial: Océano, 2014

razon slato

LA RAZON POR LA QUE SALTO

Llibre escrit per un nen de tretze anys autista i que ens explica per què actuen els autistes de manera tan diferent dels quals no els són i com se senten.

Escrit quan la seva mare aconsegueix dissenyar una graella d'ideogrames, la qual cosa li serveix per a poder comunicar-se a través del llenguatge per a regalar-nos la seva experiència vital.

Idees clau: autisme, divergència.


Autoria Naoki Higashid
Editorial: Roca Bolsillo, 2015